DOE MEE AAN DE CROWDFUNDACTIE

Draag een steentje bijBekijk de video

Hoogeveen presenteert plannen voor unieke ijsbaan

Een Hoogeveense kunstijsbaan die in alle opzichten uniek en innovatief is. De stichting Kunstijsbaan Hoogeveen e.o. presenteerde vandaag de plannen voor de nieuwe kunstijsbaan in Hoogeveen. Een ijsbaan die in vele opzichten een meerwaarde vormt voor Hoogeveen en wijde omgeving, voor Drenthe en voor de schaatssport in Nederland. Allereerst natuurlijk vanwege de ligging, centraal in een gebied zonder ijsbanen. Verder is een uniek energie- en duurzaamheidsconcept ontwikkeld voor de ijsbaan door Rendo en WMD-dochter E-Qua. Dat maakt de ijsbaan CO2-neutraal is en zorgt ervoor dat zelfs de omgeving van de ijsbaan duurzamer wordt door het slim benutten van restwarmte. Op kunstijsbaanhoogeveen.nl is een filmpje met een impressie van de kunstijsbaan te zien.

Ambassadeurs

Vanaf vandaag gaat de stichting met drie ijsbaan-ambassadeurs de boer op. Burgemeester Karel Loohuis en de Hoogeveense ondernemers Ewout Klok en Wim van de Beld gaan vooral bij ondernemers en organisaties nóg meer steun zoeken voor het Hoogeveense ijs-initiatief. De stichting werkt al samen met Maxx Sports & Events, Alescon, WMD-dochter E-Qua, Rendo en ook met diverse partijen en bedrijven die meegewerkt hebben het initiatief van de grond te krijgen, zoals Dotsolutions, de Anteagroup, Alynea Architecten en VerbeeldenBeleef.nl. De gemeenten Hoogeveen en De Wolden steunen het initiatief voor de Hoogeveense ijsbaan van harte; in beide gemeenten hebben de gemeenteraden unaniem per motie deze steun toegezegd. Er is dus al breed draagvlak in initiatieffase. ‘Een machtig mooie baan op een stevig fundament’, vindt het stichtingsbestuur.

Op het Bentinckspark

De geplande locatie voor de ijsbaan is op het Bentinckspark; aansprekende campus voor onderwijs en sport met een bovenregionale uitstraling. Naast het overdekte zwembad De Dolfijn, korfbalvelden, hockeyvelden, een wielerbaan en een ultramodern binnensportcentrum is er een groot nieuw voetbalcomplex met 10 velden, waarvan 6 kunstgras. Verder heeft het Bentinckspark een top-atletiekbaan en is er het tennis-/squash- en evenementencentrum Maxx. De ijsbaan past volledig in het concept van het Bentinckspark; de ijsbaan en het park versterken elkaar. De ijsbaan krijgt een 400-meter baan met een 30x60 meter binnenbaan voor bijvoorbeeld ijshockey, shorttrack, schoolschaatsen en aangepast sporten. De baan kan ook gebruikt worden door bijvoorbeeld de skeeler- en skatesport en incidenteel voor evenementen. De hal komt op het terrein van de huidige natuurijsbaan en wordt verbonden met het gebouw van Maxx.

Innovatief en duurzaam

Wat minder zichtbaar is, maar minstens zo belangrijk, is de energie-installatie. WMD-dochter E-Qua en Rendo hebben een uniek innovatief energieconcept ontwikkeld dat de ijsbaan geheel CO2-neutraal maakt! De energiezuinige centrale, die 85% van de energie genereert, wordt speciaal gebouwd en gestookt op GroenGas dat uit afval wordt gewonnen. Bovendien kan de restwarmte via een energienet gebruikt worden door het zwembad, het Jannes van der Sleedenhuis, het Activum en het Roelof van Echtencollege. De overige 15% energie wordt opgewekt via zonnepanelen. Zowel de investeringskosten als de gebruikskosten zijn door dit slimme concept fors lager dan bij een gebruikelijke installatie. Bovendien liften bestaande voorzieningen op het Bentinckspark mee met deze verduurzaming. Een echte duurzame win-win constructie.

Hoogeveen Sportgemeente van 2015

Hoogeveen heeft een rijke historie op schaatsgebied: schaatshelden Jan Bols en Piet Kleine zijn als Hoogeveners nauw betrokken bij de plannen voor de Hoogeveense ijsbaan. Ook in het huidige peloton beschikt Hoogeveen over topschaatsers als Ingmar Berga en Niek Deelstra. Hoogeveen geeft volop ruimte aan sport en aan talenten in de sport. Het leverde de gemeente onlangs de mooie titel Sportgemeente van 2015 op. Ook dit maakt Hoogeveen een uitstekende basis voor de Drentse ijsbaan. Zogenoemde 'animocijfers' laten zien dat schaatsen en ook skeeleren en wielrennen populaire sporten zijn in de regio.

Crowd funding

De kunstijsbaan in Hoogeveen is van de samenleving. Het initiatief voor de kunstijsbaan krijgt veel steun. Dat blijkt ook uit de crowd funding actie. Door middel van obligaties en giften kunnen inwoners en ondernemers bijdragen aan de realisatie van de ijsbaan. De actie is een groot succes en bijdragen kan nog steeds via kunstijsbaanhoogeveen.nl.

Haalbaarheidsonderzoek

Eind 2014 is bekend geworden dat de ijsbaan in Assen definitief verdwijnt. Hierop zijn vanuit Hoogeveen en Assen particuliere initiatieven gepresenteerd aan de provincie Drenthe. De provincie heeft deze plannen onderzocht en geconcludeerd dat een nieuwe ijsbaan haalbaar is en dat beide plannen daartoe een goede aanzet geven. De provincie heeft de initiatiefnemers uitgedaagd om voor 1 november te komen met een concrete uitwerking van de plannen voor een innovatieve en duurzame ijsbaan in Drenthe. De uitgewerkte plannen worden beoordeeld op duurzaamheid en innovatie en ook op financiële draagkracht en degelijkheid. De Hoogeveense initiatiefnemers hebben alle vertrouwen in hun plan: ‘We verwachten dat onze plannen voor een echt duurzame ijsbaan die volledig draait op groene energie en daar ook nog eens zuinig en slim mee om gaat, de verwachtingen van de provincie zullen overtreffen.’ De verwachting is dat de provincie na 1 november de plannen nauwgezet bestudeert, zodat - naar men in Hoogeveen hoopt - ergens in de winter witte rook uit de schoorsteen van het provinciehuis kringelt…


meer nieuws

Laatste ontwikkelingen


U kunt ons ook helpen via Social Media

U kunt ons steunen door het bericht te delen met vrienden uit jouw lijst.

Deel dit met je vrienden