DOE MEE AAN DE CROWDFUNDACTIE

Draag een steentje bijBekijk de video

Hoogeveen gaat vol voor ijshal

HOOGEVEEN - Modern, innovatief, duurzaam en energieneutraal. Het plan voor een overdekte kunstijsbaan in het Hoogeveense Bentinckspark gaat veel verder dan schaatsplezier alleen. En aan draagvlak geen gebrek.

Waar de initiatiefnemers in Assen naarstig zoeken naar steun voor een nieuw ijscomplex staan ze in Hoogeveen bijna in de rij. Bedrijven, organisaties, gemeenteraden in Hoogeveen en De Wolden; ze vormen een zichtbaar en voelbaar fundament onder de pogingen van de Stichting Kunstijsbaan Hoogeveen om een ijsaccommodatie naast Maxx Sports & Events te realiseren.

Bij de presentatie van de plannen, dinsdag, vierde optimisme dan ook hoogtij. Schaatscoryfeeën Jan Bols en Piet Kleine, naar wie het nieuwe ijscomplex wordt vernoemd, hebben er volop vertrouwen in. Ze weten zich daarbij gesteund door drie ambassadeurs van naam: burgemeester Karel Loohuis en de bekende ondernemers Ewout Klok en Wim van de Beld. Ze proberen nog meer organisaties en bedrijven (lees: geld) enthousiast te krijgen.

 

In die golf van positivisme schaatsten alle betrokkenen met een ruime boog om de financiën heen. Het businessplan, met de financiële onderbouwing, wordt binnenkort aan de provincie aangeboden. Die bepaalt later of Hoogeveen dan wel Assen de beste papieren heeft. Wie vervolgens de plannen mag uitvoeren weet zich in elk geval verzekerd van drie tot vijf miljoen steun van de provincie. De rest moet op een andere manier bijeen geharkt worden.

Volgens stichtingsvoorzitter Johan Tillema kan Hoogeveen de overdekte ijshal met 400-meter baan, binnenbaan voor ijshockey, shorttrack, schoolschaatsen, skeeleren en skaten voor zo'n 12 miljoen euro kan aanleggen. Dat is anderhalf miljoen minder dan eerder werd gemeld. Tillema: ,,Door de ijshal te verbinden met het gebouw van Maxx Sports & Events en gebruik te maken van bestaande faciliteiten, kunnen we aanmerkelijk besparen.''

Voor de overige financiën hoopt Tillema op de gemeente Hoogeveen, die de grond ‘om niet' beschikbaar kan stellen en het bedrijfsleven. Ook loopt er nog een crowfundingactie in de hoop minimaal vijf ton aan giften en obligaties bijeen te krijgen. De teller staat net boven de 10.000 euro. ,,Niet verrassend'', vindt Tillema. ,,Daar wordt nog wel een slinger aan gegeven door alle publiciteit rond de plannen.''

De Hoogeveense kunstijsbaan krijgt het predikaat duurzaam en energieneutraal, waarbij energiebedrijf Rendo en de Waterleidingmaatschappij Drenthe ook willen investeren. Restwarmte van de kunstijsbaan wordt gebruikt voor gebouwen in de omgeving.

Hoogeveen en een brede regio zijn een ‘witte vlek' als het gaat om de spreiding van ijsbanen in Noord- en Midden-Nederland. Een plek dus met een groot verzorgingsgebied. De Stichting Kunstijsbaan Hoogeveen houdt rekening met 140.000 tot 150.000 bezoekers per jaar. Die inkomsten, gevoegd bij lage kapitaallasten, maken het volgens voorzitter Johan Tillema mogelijk dat de accommodatie financieel gezond geëxploiteerd kan worden. ,,We zijn niet afhankelijk van gemeentelijke subsidie.''

De beoogde locatie, naast Maxx Sports & Events (gedeeltelijk op de plek van de natuurijsbaan), is volgens de initiatiefnemers prima bereikbaar met voldoende parkeergelegenheid. Het betekent wel dat de stichting de aanvankelijk beoogde locatie, aan de Griendtsveenweg, heeft losgelaten. Vooral omdat daar te veel belemmeringen waren.

De race tussen een nieuwe Drentse kunstijsbaan in Hoogeveen of Assen is ontstaan, doordat de huidige schaatsbaan van De Bonte Wever (eveneens in Assen) na dit winterseizoen de deuren sluit. De initiatiefnemers in Assen presenteren donderdag hun plannen. Ze stuurden eerder deze week nog een brandbrief naar de gemeenteraad waarin ze vragen om ‘formele en openlijke steun.' Tot verbazing van de politiek.http://www.dvhn.nl/nieuws/drenthe/hoogeveen-gaat-vol-voor-ijshal-13161303.html


meer nieuws

Laatste ontwikkelingen


U kunt ons ook helpen via Social Media

U kunt ons steunen door het bericht te delen met vrienden uit jouw lijst.

Deel dit met je vrienden